Νέα-Ειδήσεις

Επιδοτήσεις για  Εξοικονόμηση ενέργειας

Το τελευταίο μεγάλο διάστημα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, είναι αυτό του αυξημένου κόστους της ενέργειας. Στο ήδη μεγάλο πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον φιλόδοξο στόχο της για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι σήμερα χρηματοδοτεί μέσω του «Εξοικονομώ» βασικά την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών. Οι πιέσεις όμως της τιμής της ενέργειας, βοήθησαν στο να κατευθυνθούν πόροι για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας και στις επιχειρήσεις.
Έτσι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα :
1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Έχει ήδη δημοσιευτεί η προδημοσίευση του προγράμματος. Η δράση έχει προϋπολογισμό τα 200 εκατ. € που θα κατανεμηθεί ισόποσα (από 100 εκατ. €) α) στους κλάδους Εμπορίου & Υπηρεσιών, και β) Στον κλάδο του Τουρισμού. Για κάθε έργο ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι i) Μείωση εκπεμπομένων ρύπων τουλάχιστον κατά 35%, ii) Εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%, και iii) Αναβάθμιση ενεργειακής κατηγορίας κατά 3 τουλάχιστον ενεργειακές μονάδες. Ο ανώτερος προϋπολογισμός για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών είναι έως 100.000 €, και για τον κλάδο του Τουρισμού από 50.000 – 500.000 €. Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 18 μήνες από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης. Αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις όπως θερμομόνωση, ενεργειακά κουφώματα, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, αντικαταστάσεις λεβήτων από αντλίες θερμότητας, συστήματα ψύξης  κ.α. Το ύψος της επιδότησης είναι  από 40-50%,.
2.ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ, και θα αφορά στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού
3.  Ένταξη επιλαχόντων στο εξοικονομώ: ήδη έχει εκδοθεί η απόφαση, και βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κατάθεσης ηλεκτρονικής ταυτότητας για την έκδοση της οριστικής απόφασης ένταξης των προτάσεων.
4. Νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον : Θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα , με την υποβολή των αιτήσεων να αναμένεται τον Απρίλιο του 2023
5. Εξοικονομώ-ανακαινίζω για νέους: Αφορά νέους από 18-39 ετών, το ακίνητο θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να έχει ο   ωφελούμενος την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες :
 Α) Εξοικονομώ για νέους: στο οποίο οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν οικογενειακά εισόδημα έως 50.000 €, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 25.000 €, και η επιδότηση κυμαίνεται από 50-90%. Επίσης προβλέπεται η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής με χαμηλότοκο δάνειο. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι η θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα ψύξης-θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού, και οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.
Β) Ανακαινίζω για νέους: Ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια του εξοικονομώ, και παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 € για εργασίες αναβάθμισης κατοικίας. Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €, δίδεται επιπλέον επιδότηση 3.000 €. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι έως 10.000 € και το ποσοστό επιδότησης για όλους 30%. Επιδοτείται η ανακαίνιση των χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, τα επιχρίσματα, και οι επισκευές δομικών στοιχείων.
6. Μικρό εξοικονομώ: όπως το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» για την αντικατάσταση παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς.
7. Φωτοβολταϊκά: αναμένεται πρόγραμμα χρηματοδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (συζητείται για 40-60% του κόστους) προκειμένου να εγκατασταθούν σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Με την εξαίρεση του προγράμματος υπ’ αριθμόν 3 (ένταξη επιλαχόντων νοικοκυριών στο εξοικονομώ) που βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη αποστέλλονται οι εγκριτικές αποφάσεις, όλα τα υπόλοιπα προγράμματα είναι σε φάση προδημοσίευσης και αναμένονται οι οριστικές προκηρύξεις τους. Μόλις αυτές εκδοθούν για κάθε ένα από τα προγράμματα αυτά, το γραφείο μας θα επανέλθει με συγκεκριμένες πλέον λεπτομέρειες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για να υπαχθεί στο πρόγραμμα που τον αφορά.
Σε περίπτωση που υπάρχει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για κάποιο από τα προγράμματα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο και να το δηλώνουν για να ενημερωθούν αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η προκήρυξη κάθε συγκεκριμένου προγράμματος.