Υπηρεσίες

Παρακολούθηση της υλοποίησης της επένδυσης- Αποπληρωμή

Μετά την έγκριση του φακέλου υποψηφιότητας ακολουθεί μια εξίσου σημαντική διαδικασία που είναι η υλοποίηση του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου. Από αυτήν εξαρτάται τελικά αν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της δωρεάν επιδότησης, σε τρόπο ώστε ει δυνατόν να μη χάσει ο επενδυτής ούτε ένα Ευρώ από αυτά που του εγκρίθηκαν ως επιδότηση. Εννοείται ότι με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα ουσιαστικά ο επενδυτής ενημερώνεται για το ύψος του προϋπολογισμού που του έχει εγκριθεί, την αντίστοιχή δωρεάν επιδότηση που δικαιούται, τα στάδια για την εκταμίευσή της, καθώς και για το χρονικό όριο(καταληκτική ημερομηνία) μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του σχεδίου του.

Σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία και μέχρι αυτή, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το επενδυτικό σχέδιο, ήτοι να έχει τιμολογήσει και εξοφλήσει όλες τις εγκεκριμένες δαπάνες. Μέχρι τότε έχει δικαίωμα υποβολή ενδιάμεσων δόσεων ( ανάλογα με το πρόγραμμα, συνήθως 2 έως 3 ενδιάμεσες δόσεις).

Το κάθε τμήμα αυτό του έργου οφείλει να έχει σύννομα εξοφληθεί και να έχουν καταχωρηθεί στα φορολογικά βιβλία τα σχετικά παραστατικά. Με την υποβολή του ηλεκτρονικού αιτήματος ενδιαμέσου ελέγχου συνοδευόμενου από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών (ενδεικτικά, επιμετρήσεις οικοδομικών εργασιών από τον επιβλέποντα μηχανικό, τιμολόγια, συμφωνητικά με εργολάβους ή προμηθευτές, δελτία αποστολής, εξοφλητικές αποδείξεις, καταθετήρια τραπεζών, φωτοτυπίες επιταγών συνοδευόμενες από extrait τραπεζών που αποδεικνύουν την εξόφλησή τους, λογιστικά βιβλία κλπ.), γίνεται διοικητικός έλεγχος από τον εποπτεύοντα φορέα του προγράμματος, επισημαίνονται τυχόν ελλείψεις και δίδεται προθεσμία για την αποκατάστασή τους και εφόσον ο φάκελος τελικά καταστεί πλήρης συντάσσεται τελική έκθεση ενδιαμέσου ελέγχου και σε εύλογο χρονικό διάστημα καταβάλλεται η αναλογία της επιχορήγησης. Ταυτόχρονα πριν την καταβολή της επιχορήγησης γίνεται επιτόπιος έλεγχος από τα ελεγκτικά όργανα του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ώστε να πιστοποιηθεί ότι πραγματικά εκτελέστηκαν οι εργασίες και έγινε η προμήθεια του εξοπλισμού.

Μόλις ο επενδυτής ολοκληρώσει την επένδυση και λειτουργήσει νόμιμα ( με τις απαραίτητες άδειες), ζητεί τελικό έλεγχο για την πληρωμή του τελικού ποσού της επιδότησης. Ο έλεγχος αυτός πέραν του διοικητικού είναι πάντα και φυσικός και επιτόπιος, υπό την έννοια ότι διεξάγεται από επιτροπή ελεγκτών και μεταξύ άλλων παραβάλλονται τα δηλωθέντα τυπικά δικαιολογητικά και έγγραφα με το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης όπως αυτό φαίνεται υλοποιημένο
.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από την τήρηση πιστά των διαδικασιών που προβλέπονται από το πρόγραμμα, εξαρτάται, τόσο ο χρόνος εξόφλησης της επιχορήγησης όσο και το ύψος αυτής, καθώς όλες οι δαπάνες θα πρέπει να είναι αρχικά εγκεκριμένες από τον Φορέα Διαχείρισης.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την πλήρη παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον επενδυτή και τον Φορέα διαχείρισης του έργου. Καθοδηγεί τόσο τον επενδυτή, όσο και τους προμηθευτές του, για τις απαραίτητες εργασίες και ενέργειες που πρέπει να γίνουν, συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία, και καταθέτει τα αιτήματα πληρωμής (ηλεκτρονικά και με φυσικό φάκελο), εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή πορεία των πληρωμών της επιδότησης.