Νέα-Ειδήσεις

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Προδημοσιεύτηκε η νέα Δράση Κρατικών Ενισχύσεων  «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το νέο Πακέτο συνολικού προϋπολογισμού 300.000.000 €, αποτελείται από 3 δράσεις και συγκεκριμένα:
ΔΡΑΣΗ 1: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜμΕ» Αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών. Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις  που πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν τουλάχιστον 5 Θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (5 ΕΜΕ) το προηγούμενο έτος από την υποβολή της πρότασης. Ο Προϋπολογισμός κάθε πρότασης πρέπει να είναι από 18.000 έως 30.000 €, με ποσοστό επιδότησης 60% για το Βόρειο Αιγαίο. Οι βασικές επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων, δαπάνες λογισμικού, και δαπάνες παροχής υπηρεσιών σχετικά με την συμβουλευτική υλοποίησης του προγράμματος, την τεχνική υλοποίηση, εγκατάσταση και παραμετροποίηση.
ΔΡΑΣΗ 2: « ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜμΕ» Αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών, και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ή λύσεις της 4ης βιομηχανική επανάστασης. Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις  που πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν τουλάχιστον 9 Θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (5 ΕΜΕ) το προηγούμενο έτος από την υποβολή της πρότασης, να συγκεντρώνουν τουλάχιστον βαθμό 80 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της πρόσκλησης, και να πληρούν κατ’ ελάχιστο συνολικό βαθμό 50 στα βαθμολογούμενα κριτήρια. Ο Προϋπολογισμός κάθε πρότασης πρέπει να είναι από 50.000 έως 650.000 €, με ποσοστό επιδότησης 50% για το Βόρειο Αιγαίο. Επιλέξιμες δαπάνες είναι Προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, μηχανές CNC, 3D printers, 3D scanners, κ.α. Η Προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών (πχ ERP, WMS, ΕDI, ΒΜPS, κλπ.), επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, IoT, Big ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών, και οι Υπηρεσίες όπως  Τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.
ΔΡΑΣΗ 3: «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΙΧΜΗΣ» αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις  που πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν τουλάχιστον 9 Θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (5 ΕΜΕ) το προηγούμενο έτος από την υποβολή της πρότασης, να συγκεντρώνουν τουλάχιστον βαθμό 70 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της πρόσκλησης, και να πληρούν κατ’ ελάχιστο συνολικό βαθμό 50 στα βαθμολογούμενα κριτήρια. Ο Προϋπολογισμός κάθε πρότασης πρέπει να είναι από 200.001 έως 1.200.000 €, με ποσοστό επιδότησης 50% για το Βόρειο Αιγαίο. Επιλέξιμες δαπάνες είναι Ψηφιακά ελεγχόμενος Η/Μ εξοπλισμός, εξελιγμένα συστήματα απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίηση των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας (παραγωγή – μεταφορά – αποθήκευση) με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακά τεχνολογικά συστήματα: διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές, Industry 4.0, ψηφιακά ελεγχόμενα συστήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός αιχμής για την παραγωγή συστημάτων Industry 4.0., Προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, κ.α. Συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.α.
Η Δημοσίευση της Αναλυτικής Πρόσκλησης αναμένεται εντός του έτους.